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31st December, 1983.] 
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Medical Practitioners (Emergency Medical Treatment) Amendment. 

BE it enacted by the Queen's Most Excellent Majesty, by and with the 
advice and consent of the Legislative Council and Legislative Assembly of 
New South Wales in Parliament assembled, and by the authority of the same, 
as follows:— 

Short title. 

1. This Act may be cited as the "Medical Practitioners (Emergency 
Medical Treatment) Amendment Act, 1983". 

Commencement. 

2. (1) Sections 1 and 2 shall commence on the date of assent to this 
Act. 

(2) Except as provided by subsection (1), this Act shall commence 
on the day appointed and notified under section 2 (2) of the Human Tissue 
Act, 1983. 

Amendment of Act No. 37, 1938. 

3. The Medical Practitioners Act, 1938. is amended by inserting after 
section 49A the following section: — 

Emergency treatment of children carried out without parental consent. 

49B. (1) In this section— 

"child" means a person who has not attained the age of 18 years; 

"parent", in relation to a child, includes a guardian of the child and 
any other person who stands in loco parentis to the child. 

(2) A registered medical practitioner may carry out medical or 
surgical treatment upon a child (including the administration of a blood 
transfusion to the child) without the consent of a parent of the child if 
that medical practitioner and at least one other registered medical 
practitioner are of the opinion that— 

(a) the child is in imminent danger of dying; and 
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(b) the carrying out of the treatment upon the child is necessary for 
the preservation of the life of the child. 

(3) Subsection (2) does not entitle a registered medical 
practitioner to carry out medical or surgical treatment upon a child 
unless— 

(a) a parent of the child has been asked to consent to the carrying out 
of the treatment, but has failed to give that consent; or 

(b) the medical practitioner is of the opinion that, in the circumstances, 
it is not practicable to delay the carrying out of the treatment until 
the consent of a parent of the child is obtained. 

(4) Where medical or surgical treatment is carried out upon a 
child in accordance with this section, the treatment shall, for all purposes. 
be deemed to have been carried out with the consent of a parent of the 
child. 

(5) Nothing in this section relieves a registered medical 
practitioner from liability in respect of the carrying out of medical or 
surgical treatment upon a child, being a liability to which the medical 
practitioner would have been subject if the treatment had been carried 
out with the consent of a parent of the child. 


