
1998 No 642 
I 

New South Wales 

Construction Safety Amendment 
(Amenities and Training) Regulation 
1998 
under the 

Construction Safety Act 1912 

His Excellency the Governor, with the advice of the Executive Council, has 
made the following Regulation under the Construction Safety Act 1912. 

JEFFREY SHAW, Q.C., M.L.C., 
Minister for Industrial Relations 

Explanatory note 
The objects of this Regulation are: 
(a) to repeal Part 10 of the Construction Safety Regulations 1950 dealing 

with the provision of shelter, change and dining accommodation. 
sanitary conveniences and washing facilities for persons engaged in 
building work, compressed air work or excavation work as those 
matters are covered by a code of practice that has been approved 
under section 44A of the Occupational Health and Safety Act 1983, 
and 

(b)  to insert a new Part in those Regulations requiring principal 
contractors and employers to ensure that occupational health and 
safety induction training has been undertaken by construction workers 
and to keep records of such training and requiring self-employed 
construction workers to undertake such training. 

This Regulation refers to the “Code of Practice-Occupational Health and 
Safety Induction Training for Construction Work 1998" which is a 
document prepared by the WorkCover Authority. 
This Regulation is made under the Construction Safety Act 1912, including 
section 22 (the general regulation-making power). 
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1998 No 642 

Clause 1 Construction Safety Amendment (Amenities and Training) Regulation 1998 

Construction Safety Amendment (Amenities and 
Training) Regulation 1998 

1 Name of Regulation 

This Regulation is the Consrtuction Safety Amendment 
(Amenities and Training) Regulation 1998. 

2 Commencement 

( 1 ) This Regulation (except Schedule 1 [1]) commences on 1 April 
1999. 

(2) Schedule 1 [ l ]  commences on 1 December 1998. 

3 Amendment of Construction Safety Regulations 1950 

The Construction Safety Regulations 1950 are amended as set out 
in Schedule 1. 

4 Notes 

The explanatory note does not form part of this Regulation. 
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Construction Safety Amendment (Amenities and Training) Regulation 1998 

Amendments Schedule 1 

Schedule 1 Amendments 
(Clause 3) 

[1] Part 10 

Omit the Part. 

Part 15 

Insert after Part 14: 

Part 15 OHS Induction training 
162 Definitions 

In this Part: 

Code of Practice means the document prepared by the 
Authority entitled "Code of Practice—Occupational 
Health and Safety Induction Training for Construction 
Work 1998" a s in force at 1 April 1999. 

construction project means a project involving 
construction work. 

education or training provider means: 

(a) in relation to Workplace Training Category 1 
qualifications—an education or training provider 
within the meaning of the Vocational Education 
and Training Accreditation Act 1990 who is 
registered under that Act to conduct courses 
accredited under that Act leading to those 
qualifications. and 

(b)  in relation to Workplace Training Category 2 
qualifications-an education or training provider 
within the meaning of the Vocational Education 
and Training Accreditation Act I990 who is 
registered under that Act to conduct courses 
accredited under that Act leading to those 
qualifications. 
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Construction Safety Amendment (Amenities and Training) Regulation 1998 

Schedule 1 Amendments 

162A 

162B 

employee includes a subcontractor. 

employer includes a contractor. 

OHS induction training has the meaning given by 
Regulation 162D. 

principal contractor for a construction project means the 
person who has the overall responsibility and control for 
the construction project until it is completed. 

statement of OHS induction training means a statement 
issued under Regulation 162H. 

Principal contractors to ensure OHS induction training is 
undertaken 

( 1 ) A principal contractor for a construction project must not 
direct or allow another person to carry out construction 
work on the construction project unless the principal 
contractor is satisfied that the person has undergone 
OHS induction training. 

(2) A principal contractor for a construction project must: 
(a) identify any change in the construction site. and in 

the activities performed by each person carrying 
out construction work at the construction site. that 
might affect the health or safety of any person on 
the construction site. and 

(b) if any such change is identified. ensure that each 
person carrying out construction work at the 
construction site undergoes such OHS induction 
training referred to in Regulation 162D (b) or (c) 
as is necessary to enable the person to carry out 
that work safely despite the change. 

Employers to ensure OHS induction training is 
undertaken 

(1) An employer must ensure that any employee whom the 
employer employs to carry out construction work is 
provided with the OHS induction training required to be 
undertaken by the employee in accordance with this Part. 
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Construction Safety Amendment (Amenities and Training) Regulation 1998 

Amendments Schedule 1 

(2) An employer must not direct or allow an employee to 
carry out construction work unless the employer is 
satisfied that the employee has undergone OHS 
induction training. 

(3) An employer who employs any employee to carry out 
construction work must: 
(a) identify any change in the construction site, and in 

the activities performed by each employee 
carrying out construction work at the construction 
site, that might affect the health or safety of any 
person on the construction site, and 

(b) if any such change is identified, ensure that each 
employee carrying out construction work at the 
construction site undergoes such OHS induction 
training referred to in Regulation 162D (b) or (c) 
as is necessary to enable the employee to carry out 
that work safely despite the change. 

Note. Section 21 of the Occupational Health and Safety Act 1983 
provides that an employer must not levy any charge on an 
employee in respect of anything done or provided in pursuance of 
any specific requirement made by or under that Act or the 
associated health and safety legislation. 

162C Self-employed persons to undergo OHS induction 
training 

( 1) A self-employed person must not carry out construction 
work unless the person has undergone OHS induction 
training. 

( 2 ) A self-employed person carrying out construction work 

identify any change in the construction site. and in 
the activities performed by the person a t the 
construction site. that might affect the health or 
safety of any person on the construction site, and 
if any such change is identified, undergo such 
OHS induction training referred to in Regulation 
162D (b) or (c)  a s is necessary to enable the 
person to carry out that work safely despite the 
change. 

Page 5 



1998 No 642 

Construction Safety Amendment (Amenities and Training) Regulation 1998 

Schedule 1 Amendments 

162D Meaning of "OHS induction training” 

For the purposes of this Part, OHS induction training 
means training referred to in each of the following 
paragraphs completed to the satisfaction of the person
conducting the training: 

(a) general health and safety induction training that 
complies with Regulation 162E, 

(b) work activity based health and safety induction 
training that complies with Regulation 162F and 
relates to the particular type of construction work 
to be carried out, 

( c ) site specific health and safety induction training 
that complies with Regulation 162G and relates to 
the particular site at which the construction work 
is to be carried out. 

162E General health and safety induction training 

General health and safety induction training must: 

(a) cover the relevant health and safety topics set out 
in the Code of Practice, and 

(b) be approved by the Authority, and 

(c) in the case of training conducted on or after 1 
April 1999: 

(i) be developed by a person who has 
Workplace Trainer Category 2 
qualifications awarded by an education or 
training provider or a certificate issued by 
an education or training provider stating that 
the person has qualifications that are 
equivalent to Workplace Trainer Category 2 
qualifications, and 

(ii) be conducted by a person who has 
Workplace Trainer Category 1 
qualifications awarded by an education or 
training provider or a certificate issued by 
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Construction Safety Amendment (Amenities and Training) Regulation 1998 

Amendments Schedule 1 

an education or training provider stating that 
the person has qualifications that are 
equivalent to Workplace Trainer Category 1 
qualifications. 

162F Work activity based health and safety induction training 

Work activity based health and safety induction training 
must: 

(a) cover the relevant health and safety topics set out 
in the Code of Practice. and 

(b) in the case of training conducted on or after 1 
August 1999: 

( i )  be developed by a person who has 
Workplace Trainer Category 2 
qualifications awarded by an education or 
training provider or a certificate issued by 
an education or training provider stating that 
the person has qualifications that are 
equivalent to Workplace Trainer Category 2 
qualifications. and 

(i i )  be conducted by a person who has 
Workplace Trainer Category 1 
qualifications awarded by an education or 
training provider or a certificate issued by 
an education or training provider stating that 
the person has qualifications that are 
equivalent to Workplace Trainer Category 1 
qualifications. 

unless the training is conducted by the employer 
of the person undertaking the training and that 
employer employs not more than 10 employees. 

162G Site specific health and safety induction training 

Site specific health and safety induction training must 
cover the relevant health and safety topics set out in the 
Code of Practice. 
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Construction Safety Amendment (Amenities and Training) Regulation 1998 

Schedule 1 Amendments 

162H Statements of OHS induction training 

A person who conducts training referred to in Regulation 
162D (a) or (b) must issue to each person who has 
undergone the training to the satisfaction of the person 
conducting the training a written Statement that: 

states that the person to whom the statement is 
issued completed the training to the satisfaction of 
the person conducting it, and 

identifies the types of activities covered by the 
training, and 

specifies the date or dates on which the training 
was provided, and 

specifies the name and qualifications of the person 
who conducted the training, and 

is signed by the person who conducted the 
training. 

162I Lapsing of statement of OHS induction training 

A statement of OHS induction training ceases to be valid 
for the purposes of this Part if the person to whom it was 
issued has not carried out construction work for any 
consecutive period of 2 years or more since its issue. 

162J Principal contractors and employers to keep records 

(1) A principal contractor for a construction project must 
keep a record containing the following, in relation to 
each person carrying out construction work on the 
project, until 3 years after the project is completed: 

(a) a copy of any relevant statement of OHS induction 
training, or a statement indicating that the 
principal contractor is satisfied that the relevant 
OHS induction training has been undertaken and 
the reason why the principal contractor is so 
satisfied. 
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Construction Safety Amendment (Amenities and Training) Regulation 1998 

Amendments Schedule 1 

(b) a brief description of the site specific training that 
has been undertaken by the person in accordance 
with this Part for the site at which the construction 
work is carried out. 

(2) An employer must keep a record containing the 
following, in relation to each employee employed to 
carry out construction work, until 3 years after the 
employee has ceased to be employed by the employer: 

(a) a copy of any relevant statement of OHS induction 
training, or a statement indicating that the 
employer is satisfied that 
induction training has been 
reason why the employer is 

(b) a brief description of the site 
has been undertaken by 
accordance with this Part for 
construction work is carried 

! 

the relevant OHS 
undertaken and the 
so satisfied. 

specific training that 
the employee in 

the site at which the 
out. 

162K Savings and transitional provisions 

For the purposes of this Part. an employee or 
self-employed person who has carried out construction 
work in the course of employment for any period within 
the period of 2 years immediately preceding the 
commencement of this Part is taken to have undergone: 

(a) the course referred to in Regulation 162D (a), and 

(b) the course referred to in Regulation 162D (b), but 
only in relation to the particular type of 
construction work that the employee or 
self-employed person carried out within that 
2-year period. 

162L Notes 

Notes in this Part do not form part of these Regulations. 
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