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RETIREMENT BENEFITS (TRANSFERRED COURT 
OFFICERS) 

No. 57 of 1978 

ANALYSIS 
1. Short tide. 
2. Interpretation. 
3. Right of transferred court officers to elect to contribute to Fund. 
4. Transferred officers not becoming contributors to the Fund. 
5. Officers transferred before commencement of Act. 

~++-k~+*+**+~*+~+*++* 

AN ACT to make provision for the retirement benefits of certain 
persons employed in courts of petty sessions who are transferred 
to the employment of the Public Service. 

[20 December 1978] 

BE it enacted by His Excellency the Governor of Tasmania, by and 
with the advice and consent of the Legislative Council and 

House of Assembly, in Parliament assembled, as follows:-

1 This Act may be cited as the Retirement Benefits (Transferred Short title. 

Court Officers) Act 1978. 
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2 In this Act, unless the contrary intention appears-
" Actuary" has the same meamng as in the Principal Act; 
"administering authority", in relation to a local government 

scheme, means the person or body having power to pay 
benefits under the scheme; 

" Board" means the Retirement Benefits Fund Board; 
" Fund" means the Retirement Benefits Fund established under 

the Principal Act; 
" local government scheme" means a scheme under Division IV 

of Part VI of the Local Government Act 1962; 
" Principal Act" means the Retirement Benefits Act 1970; 
" public service employment", in relation to any person, means 

any employment by virtue of which that person would, apart 
from this Act, be an employee within the meaning of the 
Principal Act; 

" transferred court officer " means a person appointed an officer 
of the Public Service under section 16A (2) of the Justices 
Act 1959 and who, immediately before his appointment, 
contributed or was .eligible to contribute to a local govern­
ment scheme. 

3-( 1) Notwithstanding anything in the Principal Act, a person 
shall not, by reason of his becoming a transferred court officer, be 
treated as having become an employee within the meaning of that 
Act unless he has been admitted as a contributor to the Fund under 
this Act. 

( 2) A transferred court officer who is in public service employ­
ment may by notice in writing served on the Board within 6 months 
of his becoming a transferred court officer apply to be admitted as· 
a contributor to the Fund. 

( 3) Where a transferred court officer has made an application 
under this section he may contribute to the Fund on and subject 
to the following conditions:-

( a) He may not contribute to the Fund unless he has first 
produced to the Board such medical certificates as the 
Board may require or as may be prescribed and the Board, 
after considering those certificates, admits him either as 
a contributor for full benefits or as a contributor for 
limited benefits; and 
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( b) If he is so admitted, all sums required under this Act to be 
paid, in relation to him, to the Board by the administering 
authority shall be made within one month after he is so 
admitted or within such extended time as the Board may 
allow. 

(4) Where the Board admits a transferred court officer as a 
contributor to the Fund it shall notify the administering authority 
accordingly and upon being so notified the administering authority 
shall pay to the Board, on behalf of that person, an amount equal 
to the total amount of that person's contributions to any local govern­
ment scheme up to the day on which the administering authority 
pays that amount, together with the accumulations of interest thereon 
( if any) calculated up to that day at a rate determined by the Actuary. 

(5) Where-
( a ) the Board admits a transferred court officer as a contributor 

to the Fund; and 
( b) the local government scheme to which that person was last 

contributing is based on the purchase of a policy of endow­
ment life assurance, 

the administering authority shall pay to the Board a sum certified by 
the insurer to bear the same proportion to the surrender value (as 
at the relevant date) of the policy effected on that person's life for 
the purposes of the scheme or, if the policy is converted to a paid-up 
policy, to the value (as at that date) of the paid-up policy, as that 
person's contributions to the scheme bear to the total amount of the 
premiums paid in respect of that policy (as at that date). 

(6) The relevant date, for the purposes of subsection (5), is 
the date on which the person made an application under this section. 

( 7) Where a transferred court officer is admitted as a contributor 
to the Fund-

(a) his contributions to the Fund shall comprise-
(i) an annual sum equal to the annual contribution 

payable by him immediately before he was 
admitted as a contributor, by way of contri­
butions to the local government scheme to 
which he was last contributing; or 

( ii ) an annual sum calculated at the rate of 5112 per 
cent of the amount of his annual salary for the 
time being, 

whichever is the greater sum; and 
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( b) he ceases to be entitled to any right or benefit under that 
scheme. 

( 8) All sums paid, in relation to a transferred court officer, to 
./the Board by the administering authority shall, for the purposes of 

! the Principal Act, be deemed to be contributions by that person to 
the Fund. 

Transferred 
officers not 
becoming 
contributors 
to the Fund. 

Officers 
transferred 
before 
commencement 
of Act. 

( 9) For the purpose of calculating any pension or other benefit 
that is payable under the Principal Act to or in respect of a person 
who has been admitted as a contributor to the Fund under this 
section the period throughout which that person was a contributor 
to a local government scheme and in respect of which that person's 
contributions have been paid to the Board pursuant to subsection 
( 4) shall be regarded as service within the meaning of the Principal 
Act. 

4 Where a transferred court officer does not elect to con­
tribute to the Fund or is not admitted as a contributor to the Fund 
under this Act then, so long as he remains in public service employ­
ment, the provisions of Division IV of Part VI of the Local Govern­
ment Act 1962 and any scheme made under that Division continue 
to apply to him as if he had continued to remain in a permanent 
position in the service of a municipality, and, in relation to him, there 
shall be vested in the Treasurer all rights, liabilities, and obligations 
of that municipality under those provisions in respect of the period 
after which he becomes a transferred court officer. 

5-( 1) Except as provided in this section, this Act does not 
apply to persons who became transferred court officers before the 
commencement of this Act. 

( 2) Where a person became a transferred court officer on or 
after 1st January 1978 but before the commencement of this Act 
and was admitted as a contributor to the Fund under the provisions 
of the Principal Act, he may, within one month of the commence­
ment of this Act, notify the Board that he-

(a) elects to remain a contributor to the Fund; or 

( b) elects not to remain a contributor to the Fund. 
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( 3) A person who notifies the Board that he elects to remain a 
contributor to the Fund pursuant to subsection (2) (a) shall be 
deemed to have been admitted as a contributor to the Fund under 
this Act on the date he was admitted as a contributor to the Fund 
under the Principal Act. 

( 4) The administering authority shall pay to the Board, within 
one month after the commencement of this Act or within such 
extended time as the Board may allow, on behalf of a person referred 
to in subsection (3), an amount equal to the total amount of that 
person's contributions to any local government scheme up to (but 
not including) the day on which he became a transferred court officer 
together with the accumulations of interest thereon (if any) calcu­
lated up to that day at a rate determined by the Actuary. 

( 5) All sums paid, in relation to a person referred to in sub­
section (3), to the Board by the administering authority shall, for 
the purposes of the Principal Act, be deemed to be contributions 
by that person to the Fund. 

( 6) For the purpose of calculating any pension or other benefit 
that is payable under the Principal Act to or in respect of a person 
referred to in subsection (3), the period throughout which that 
person was a contributor to a local government scheme shall be 
regarded as service within the meaning of the Principal Act. 

( 7) A person who notifies the Board that he elects not to remain 
a contributor to the Fund pursuant to subsection (2) (b) shall be 
deemed to have remained a contributor to the local government 
scheme to which he was contributing immediately before he became 
a transferred court officer and, so long as he remains in public service 
employment, the provisions of Division IV of Part VI of the Local 
Government Act 1962 and any scheme made under that Division 
continue to apply to him as if he had continued to remain in a 
permanent position in the service of a municipality, and in relation 
to him there shall be vested in the Treasurer, from the date on 
which he became a transferred court officer, all rights, liabilities, 
and obligations of that municipality under those provisions in respect 
of the period after which he became a transferred court officer. 

( 8) Where a person notifies the Board that he elects not to 
remain a contributor to the Fund pursuant to subsection (2) (b)-

( a) the Board shall refund to him the amount which he has 
contributed to the Fund; and 
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( b) he shall pay to the local government scheme to which he 
was contributing immediately before he became a trans­
ferred court officer the amount which he would have been 
required to contribute to that scheme for the period com­
mencing on the date on which he became a transferred 
court officer and ending on the date on which he so notified 
the Board, and for the purposes ,=,f the local government 
scheme that person shall be deemed to have continued 
in the employment of a municipality from the date on 
which he became a transferred court officer. 


