
Medicines (Standing Order) 
Regulations 2002 

Silvia Cartwright, Governor-General 

Order in Council 

At Wellington this 18th day of November 2002 

Present: 

2002/373 

Her Excellency the Governor-General in Council 

Pursuant to section 105 of the Medicines Act 1981, Her Excellency 
the Governor-General, acting on the advice of the Minister of Health 
tendered after consultation with the organisations and bodies 
appearing to the Minister to be representative of persons likely to be 
substantially affected by them, and acting on the advice and with the 
consent of the Executive Council, makes the following regulations. 
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1 Title 
These regulations are the Medicines (Standing Order) Regula­
tions 2002. 

2 Commencement 
These regulations come into force on the 28th day after the 
date of their notification in the Gazette. 

3 Interpretation 
(1) In these regulations,-
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Act means the Medicines Act 1981 

charted treatment means a written clinical record of a 
patient's illness or condition, including the medicine adminis­
tered or supplied to the patient 

controlled drug has the same meaning as in section 2(1) of 
the Misuse of Drugs Act 1975 

health provider means a person or organisation who pro­
vides, or who arranges the provision of, health or disability 
services 

issuer means-
(a) an individual practitioner in practice; or 
(b) a practitioner who is an employer of a practitioner or a 

person permitted to supply or administer a medicine 
under a standing order; or 

(c) a practitioner who exercises managerial control over a 
practitioner or a person permitted to supply or adminis­
ter a medicine under a standing order; or 

(d) a practitioner who is authorised by a group of practi­
tioners or a group of people permitted to supply or 
administer a medicine under a standing order on their 
behalf 

medicine means a prescription medicine or a specified con­
trolled drug 

registration authority meanG a body listed in Schedule 1 

specified controlled drug means a controlled drug listed in 
Parts I and III of the Second Schedule and Parts II to VII of the 
Third Schedule of the Misuse of Drugs Act 1975. 
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(2) Words and expressions defined in the Act and used, but not 
defined, in these regulations have the same meaning as in the 
Act. 

(3) The following term is defined in the Act, and its definition is 
repeated below for ease of reference: 

practitioner means a medical practitioner or a dentist. 

4 Persons permitted to supply and administer medicine 
under standing order 

(1) An issuer must determine the class of persons permitted to 
supply or administer a medicine under a standing order and 
identify that class of persons and the medicine in the standing 
order. 

(2) A class of persons referred to in subclause (l) must be limited 
to persons engaged in the delivery of a health service. 

5 What standing order must contain 
A standing order must-
(a) be in writing, name the issuer, and be signed and dated 

by the issuer; and 
(b) explain why the standing order is necessary; and 
(c) describe the class of persons permitted to supply or 

administer a medicine under the standing order; and 
(d) specify-

(i) the level of competency required of the class of 
persons permitted to supply or administer a 
medicine under a standing order, including any 
training to be undertaken, in the following 
circumstances: 
(A) if there is no registration authority for that 

class of persons; or 
(B) the registration authority for that class of 

persons has not set any level of compe­
tency; or 

(ii) any additional competencies required of the class 
of persons permitted to supply or administer a 
medicine under a standing order, including any 
training to be undertaken, if the registration 
authority for that class of persons has set levels of 
competency; and 
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(e) identify the class of persons to whom a medicine may 
be supplied and administered under the standing order; 
and 

(f) specify either the period for which the standing order 
applies or, if no period is specified, state that the stand­
ing order is to apply until it is replaced by a new stand­
ing order covering the same subject matter or until it is 
cancelled in writing by the issuer; and 

(g) specify the particular circumstances in which the stand­
ing order applies; and 

(h) specify the treatments to which the standing order 
applies; and ' 

(i) list the medicines that may be supplied or administered 
under the standing order, the indications for which the 
medicine is to be administered and the recommended 
dose or dose range for those indications, the contraindi­
cations for the medicine, the validated reference charts 
for calculation of dose (if required), the method of 
administration, and the documentation required; and 

U) state the required period within which the issuer must 
countersign the charted treatment; and 

(k) if a policy relating to the standing order exists, attach a 
copy of that policy, which must have been signed by the 
issuer, the management of every health provider in 
which the standing order operates, and every person 
supplying or administering under the standing order, as 
applicable; and 

(1) describe the scope of the standing order; and 
(m) define the terms used in the standing order. 

6 Annual review of competency 
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If a standing order is required to specify the level of compe­
tency or additional competencies of a person permitted to 
supply and administer a medicine under that standing order 
then the competency or additional competencies of that per­
son must be reviewed by the issuer at least once a year, 
commencing from the date on which the standing order was 
signed by the issuer. 
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(1) A standing order may be reviewed at any time but must be 
reviewed by the issuer at least once a year. 

(2) When carrying out a review, the issuer must consider whether 
the standing order continues to be necessary and whether its 
terms are appropriate. 

(3) Any material variations, deletions, or additions required to be 
made to a standing order as a result of a review must be dated 
and signed by the issuer. 

8 Obligations of issuer 
The issuer must ensure that-
(a) the standing order clearly sets out the expectations of 

the parties; and 
(b) the provisions of clauses 5 to 7 are complied with; and 
(c) he or she countersigns the charted treatment or record, 

as the case may be, within the required period stated in 
the standing order; and 

(d) there is a process in place for monitoring and reviewing 
the correct operation of the standing order and, in parti­
cular, any adverse incidents that occur; and 

(e) the standing order is made available to every person 
permitted to supply or administer a medicine under the 
standing order, an employer of any practitioner or prac­
titioner who is not an issuer, any person affected by the 
standing order, and, on request to the Director-General 
or any person authorised by the Director-General, any 
member of the public. 

9 Obligations of person supplying or administering 
medicine under standing order 
A person who administers or supplies a medicine under a 
standing order must ensure that-
(a) the medicine is supplied or administered in accordance 

with the standing order; and 
(b) he or she records or charts the assessment and treatment 

of the patient (including any adverse reactions) and any 
monitoring or follow-up of the patient's treatment, if 
necessary. 
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10 Offences 
(1) Every person specified in subclause (2) commits an offence 

who fails, without reasonable excuse, to comply with a 
requirement imposed on him or her under any of these 
regulations. 

(2) The persons referred to in subclause (1) are-
(a) an Issuer: 
(b) a health provider: 
(c) a practitioner who is an employer of a person who is 

permitted to supply or administer a medicine under a 
standing order. 

(3) Every person who commits an offence against these regula­
tions is liable on summary conviction to a fine not exceeding 
$500. 

11 Audit 

c13 

The Director-General may, from time to time, audit any stand­
ing order. 

Schedule 1 
Registration authorities 

Chiropractic Board (being the Board continued by section 3(1) of 
the Chiropractors Act 1982) 
Dental Council of New Zealand (being the Council continued by 
section 69(1) of the Dental Act 1988) 
Dietitians Board (being the Board continued by section 4(1) of the 
Dietitians Act 1950) 
Medical Council of New Zealand (being the Council continued by 
section 122(1) of the Medical Practitioners Act 1995) 
Medical Laboratory Scientists Board (being the Board continued by 
section 4( 1) of the Medical Auxiliaries Act 1966, which Board was 
formerly known as the Medical Laboratory Technologists Board) 
Medical Radiation Technologists Board (being the Board continued 
by section 4A(1) of the Medical Auxiliaries Act 1966) 
Nursing Council of New Zealand (being the Council continued by 
section 3 of the Nurses Act 1977) 
Occupational Therapy Board (being the Board continued by section 
4(1) of the Occupational Therapy Act 1949) 
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Optometrists and Dispensing Opticians Board (being the Board con­
tinued by section 3(1) of the Optometrists and Dispensing Opticians 
Act 1976, which Board was formerly known as the Opticians Board) 
Physiotherapy Board (being the Board continued by section 4(1) of 
the Physiotherapy Act 1949) 
Podiatrists Board (being the Board continued by section 4B(1) of the 
Medical Auxiliaries Act 1966) 
Psychologists Board (being the Board continued by section 3(1) of 
the Psychologists Act 1981) 

Marie Shroff, 
Clerk of the Executive Council. 

Explanatory note 

This note is not part of the regulations, but is intended to indicate 
their general effect. 

These regulations, which come into force on the 28th day after the 
date of their notification in the Gazette, set minimum requirements 
for the content, development, and use of standing orders. 

In particular, these regulations-

• provide that it is a practitioner who may determine who is 
permitted to administer and supply a medicine under a stand­
ing order: 

• provide for an annual review of the competencies of persons 
administering and supplying medicines under a standing 
order and accountability in respect of standing orders: 

• prescribe offences in respect of non-compliance with the 
regulations: 

• allow the Director-General to conduct audits of standing 
orders. 

Issued under the authority of the Acts and Regulations Publication Act 1989. 
Date of notification in Gazette: 21 November 2002. 
These regulations are administered in the Ministry of Health. 
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